Příprava čaje nezabere příliš času

Pro většinu z nás je příprava čaje hotová během skutečně pár minut. V obchodě se zakoupí krabička čaje, nejlépe ať doma máme trochu výběr, tak si pořídíme více druhů. Černý, zelený, bílý a ještě mix ovocných, ať si každý vybere podle svojí chuti. Pak už je to celkem jednoduché. Do hrnečku vložíme sáček, zalijeme vařící vodou a podle návodu necháme určitou dobu louhovat. Hotovo. Instantní doba si vyžaduje instantní věci, tudíž mnohdy lze použít i instantní čaj. Jaké je pro nás překvapení, když ochutnáme úplně něco jiného, například v čajovně.

Dokonalý šálek čaje

Nejkvalitnější čaje jsou sypané a i zde máme podstatně velký výběr. Jen příprava bude o trochu delší, ovšem na druhou stranu si skutečně vychutnáme šálek čaje se zážitkem vůně a tepla dálek. Zkrátka je to něco úplně jiného.

Jak si poradit s přípravou?

  1. V první řadě si uvaříme vodu a připravíme konvičku. Sypaný čaj je daleko kvalitnější, když se skladuje v například v plechové dóze, to je kvůli uchování nejen kvality, ale aby k němu nepronikla vlhkost.
  2. Vařící vodu nalijeme do prázdné konvičky a necháme ji tak nahřát. Má to samozřejmě svůj význam, jelikož čaj potřebuje louhovat při nějaké teplotě a když bychom ho dali do studené konvice, tak se voda přirozeně ochladí a my ztratíme potřebnou teplotu vody k procesu správného louhování. Jedná se skutečně jen o chvilku, kdy si konvičku nahřejeme a poté vodu přirozeně vylijeme.
  3. Nyní záleží na tom, pro kolik osob budeme čaj připravovat. Počítá se zhruba, že jedna čajová lžička je taková přiměřená míra pro jednoho člověka a neměli bychom zapomenout ani na konvičku.
  4. Nikdy by se neměla používat voda, která již byla převařená a zůstala ve varné konvici. Jde o to, že je příliš zbavená kyslíku.
  5. Teplota vody by měla být 100°C a neměli bychom ji zbytečně více převařovat. Zalijeme čaj, přiklopíme víčkem a pokud možno ještě přikryjeme, aby zbytečně neunikalo teplo.
  6. Barva čaje je poměrně ihned vidět, ale daleko důležitější je chuť a ta potřebuje mnohem delší dobu na louhování. Minimálně vystačí 5 minut.
  7. Po uplynutí této doby čaj v konvici zamícháme, aby se nám pěkně promíchala chuť, barva i vůně a můžeme podávat. Nesmíme zapomenout takto připravený čaj přelít do šálku přes sítko.

Podávat můžeme jakkoliv. S mlékem, medem, citronem, cukrem nebo pouze bez přísad. Záleží jen na naší chuti.

Sdílej s přáteli!