Férová a bio káva je báječná ve všech ohledech

Pakliže si chcete svůj šálek kávy opravdu plně vychutnat, měli byste věnovat pozornost dvěma zásadním věcem – jejímu původu, a její přípravě.

Většina těch, kteří mají kávu opravdu rádi, už moc dobře ví, co je pro ně to pravé. Zda dávají přednost odrůdě arabica, zda patří k těm, které oslovuje silná a zemitá robusta, anebo jaký poměr odrůd je pro ně ten pravý. Nicméně vybrat si tu správnou odrůdu anebo jejich směs ještě stále není všechno. Existují i další faktory, které ovlivňují finální požitek z lahodného nápoje.

Možná budete překvapeni, jak velký vliv má na výsledek místo, ze kterého vámi zvolená zrna pocházejí. Dobrá káva, to není jen vaše oblíbená odrůda – na výsledné chuti a vůni se odráží také půda, klimatické podmínky a jiná specifika místa, na kterém jsou rostliny pěstovány. Nejlépe se o tom přesvědčíte, když vyzkoušíte vzorky kávy z různých plantáží. Navíc, v dobře zásobeném obchodě s kávou a čajem si můžete zakoupit nejen kávu s původem, která pochází z konkrétní sklizně na konkrétní plantáži, ale třeba i zrna z divoce rostoucích kávovníků z podrostu pralesa.

V posledních letech se stále více dostává do popředí vliv člověka na životní prostředí. Zajímáte se o způsob pěstování vaší oblíbené kávy? Není vám lhostejné, v jakých podmínkách rostliny rostou, zda nejsou ošetřovány přílišným množstvím chemie? V tom případě vsaďte na bio produkci.

Pěstování kávy zahrnuje také sociální aspekty. Za každým šálkem se skrývají lidé a jejich osudy, tím spíše, že se kávovníky pěstují na plantážích v chudých rozvojových zemích. Pakliže si zvolíte kávu s certifikací fair trade, budete mít jistotu, že byla vypěstována jak s ohledem na životní prostředí, tak s důrazem na důstojné pracovní podmínky lidí, kteří o ni pečují, bez dětské práce a za spravedlivou odměnu pro místní zemědělce. Z takového šálku kávy budete mít báječný požitek, i skvělý pocit.

Sdílej s přáteli!